rozgryźć DOP i IGP

Nie, nie zamierzam szukać polskich odpowiedników DOP i IGP, nawet jeśli takowe w ogóle istnieją. Wiem że są angielskie (PDO i PGI). Ale co z tego? Na butelce i tak będzie po włosku.Otóż w Toskanii jest DOP i IGP, wszystkie zaś określają terytorium z którego dana oliwa pochodzi. I tak:

DOP:
  1. Olio extravergine di oliva Lucca DOP
  2. Olio extravergine di oliva Terre di Siena DOP
  3. Olio extravergine di oliva Chianti Classico DOP



    i IGP:
    1. IGP Toscano
    2. IGP Toscano di Seggiano (Grossetto)
    3. IGP  Toscano delle Colline Lucchesi (Lucca)
    4. IGP Toscano delle Colline della Lunigiana (Massa Carara)
    5. IGP Toscano delle Colline Senesi (Siena)
    6. IGP  Toscano delle Colline di Firenze (Florencja)
    7. IGP Toscano di  Montalbano
    8. IGP Toscano del Monti Pisani (Pisa)


    A teraz przykład:
    masz gaj oliwny w Castellina di Chianti (55km do Florencji). Przysługuje ci znaczek Olio extravergine di oliva Chianti Classico DOP, oczywiście jeśli tylko jesteś gotowy(a) zagwarantować, że minimum 80% będzie z oliwek Frantoio, Correggiolo, Moraiolo lub Leccino, a pozostałe 20% z Allora, Americano, Arancino, Ciliegino, Colombino, Correggiolo di Pallesse, Cuoricino, Da Cuccare, Filare, Frantoiano di Montemurlo, Ginestrino, Giogolino, Grappolo, Gremigna Tonda, Gremigno di Fauglia, Gremigno di Montecatini, Gremignolo, Gemignolo di Bolgheri, Grossaio, Grossolana, Larcianese, Lastrino, Lazzero, Lazzero della Guadalupe, Lazzero di Prata, Leccio del Corno, Madonna dell'Impruneta, Madremignola, Mansino, Maremmano, Marzio, Maurino, Melaiolo, Mignolo, Mignolo Cerretano, Morcaio, Morchiaio, Morcone, Morello a Punta, Martellino, Olivastra di Populonia, Olivastra di Suvereto, Olivastra Seggianese, Olivo Bufalo, Olivo del Mulino, Olivo del Palone, Olivo di Casavecchia, Olivo di San Lorenzo, Ornellaia, Pendagliolo, Pendolino, Pesciatino, Piangente, Pignolo, Piturzello, Punteruolo, Quercetano, Rama Pendula, Razzaio, Razzo, Rosino, Rossellino, Rossellino Cerretano, Rossello, Salcino, S. Francesco, S. Lazzero, Santa Caterina,Scarlinese, Selvatica Tardiva, Tondello, Trillo.

    Oliwki musisz zebrać przed 31.grudnia danego roku, I zabronione jest przewożenie ich w workach. Oliwę wolno ci tłoczyć w temperaturze nie większej niz 28 stopni. A uzyskana oliwa ma być zielona (dozwolona złotawa mgiełka), zdecydowanie owocowa w smaku, lekko gorzkawa, łagodnie pikantna.

    Jeśli oliwki masz w Borgo San Lorenzo (31 km do Florencji) to należysz do IGP Toscano delle Colline di Firenze. Oczywiście dostaniesz znaczek jeśli twoja oliwa będzie w 100% z jednej lub mieszanki oliwek gatunku Frantoio, Moraiolo, Leccino, Pendolino, Leccio del Corno, Madonna dell'Impruneta,Morchiaio, Maurino, Piangente, Pesciatino. Wolno ci domieszać do 15% oliwek z Americano, Arancino, Ciliegino, Grappolo, Gremignolo, Grossolana, Larcianese, Lazzero, Leccione, Marzio, Melaiolo, Mignolo, Olivastra Seggianese, Punteruolo, Razzaio, Rossellino, Rossello, San Francesco, Santa Caterina, Scarlinese, Tondello. Jeśli chcesz, możesz w tych 15% dać inne oliwki, niekoniecznie z regionu, ale jedynie do 5%. Proste, prawda? Nic, tylko wziąć, tłoczyć i rozlewać. Oczywiście twoja oliwa ma być zielona lub prawie złocista w kolorze, owocowa, ale z zapachem migdałów, karczochów ewentualnie dojrzałych owoców lub zielonych liści. W smaku owocowa, ale nie nadmiernie, tylko w sam raz–po środku.

    A jeśli twój gaj nie leży na terytorium DOP Chianti Classico, ani nie jest w wiosce należącej do IGP Toscano delle Colline di Firenze nie wszystko jest stracone, bo możesz dostać jeszcze znaczek IGP Toscano, oczywiście jeśli w gaju rosną drzewka gatunku Americano, Arancino, Ciliegino, Frantoio, Grappolo, Gremignolo, Grossolana, Larcianese,Lazzero, Leccino, Leccio del Corno, Leccione, Madonna dell'Impruneta, Marzio, Maurino, Melaiolo, Mignolo, Moraiolo, Morchiaio, Olivastra Seggianese, Pendolino, Pesciatino, Piangente, Punteruolo, Razzaio, Rossellino, Rossello, San Francesco, Santa Caterina, Scarlinese, Tondello.

    A jeśli masz gaj pod Grossetto, to sprawdź sobie tu czy załapuje się na IGP Toscano di Seggiano czy tylko na IGP Toscano. Nie wiesz czy masz odpowiednie drzewka? To po cholerę  bierzesz się za coś na czym się w ogóle nie znasz? :-)

    5 comments:

    1. pytanie mam tylko jedno... jaką oliwę przywieźć z Bonassola? :P

      tak, wiem, że to nie Toscania

      ReplyDelete
    2. wiesz, ze na jednej oliwie nie mozesz skonczyc. Masz pod reka DOP Riviere Ligure -Riviera Levante, jadac do Lucca zaliczasz Massa Carara i IPG Colline della Lunigiana, w Lucca DOP Lucca a w okolicach (wybieracie sie do Barga, prawda?) IGP delle Colline Lucchese.

      ReplyDelete
    3. się niestety nie wybieramy ale wysyłamy starsze latorośle, będę musiała jakiś konkret zapodać :)

      ReplyDelete
    4. zdecydowanie warto sprobowac oliwy z Ligurii, jest zupelnie inna od tej, ktora przywiozlam ci z Lacjum

      Latorosl musi poszukac cooperativa/ cantina sociale/ frantoio, bo tylka ta bedzie naprawde ciekawa smakowo.

      ReplyDelete
    5. dzięki

      skopiuję im to i zobaczymy jak się spiszą

      ReplyDelete

    Powered by Blogger.