szczypta Rzymu


W celach turystycznych odwiedziliśmy Rzym ponad rok temu. Spędziliśmy tam ponad tydzień, wytrwale przemierzając ulice Rzymu (nie splamiliśmy się korzystaniem ze środków masowego transportu) od okolic Santa Maria Maggiore (Matka Boża Większa), gdzie był nasz B&B aż do Trastavere. Z wyboru nie wybraliśmy się do Watykanu, choć kopułę bazyliki oglądaliśmy ze Schodów Hiszpańskich.

Czy nam się w Rzymie podobało? Raczej nie, choć z zachwytem oglądałam kościoły i Palazzo delle Esposizioni (akurat pokazywali Marca Rothko), najlepiej czuliśmy się w nieturystycznej części Trastavere. Tam też znaleźliśmy wspaniałą knajpkę Le Mani in Pasta. Nie dosyć, że można było zaglądać do kuchni (kucharze jak z opowieści Bourdain-a; obszarpani, w czapkach bejsbolowych, bardziej przypominający renegatów niż obywateli z PIT-em), to jeszcze można było zamówić spaghetti z vongole i ostrymi papryczkami lub talerz świeżutkich owoców morza (metoda przyrządzania uzależniona od humoru głównego kucharza). Wracaliśmy tam kilkakrotnie, zawsze mieli pełen zestaw gości i, wnioskując po uściskach a kelnerem i częstotliwości odwiedzin w kuchni, raczej miejscowych i na pewno stałych.

Drugim wydarzeniem kulinarnym była restauracja Open Colonna w Palazzo delle Esposizioni. Raz że pięknie i minimalistycznie urządzona; dwa, źe dyryguje nią Antonello Colonna. A jedzenie? No cóż, przepiszę trochę z menu (tak, bezczelnie poprosiłam o kartę dań na wynos). I radzę nie czytać o pustym żoładku

I tak na menu jest:
  • jagnięcina duszona w wytłoczynach winnych, podawana z karmelizowanymi ziemniakami
  • królik w pancettą z fasolą cannellini
  • sernik z ricotty z konfiturą jagodową i z sorbetem z kopru włoskiego (wylizaliśmy-dyskretnie-talerze)
  • Insalata Parione--endywia, cielęcina, pecorino, pieczone pomidory i zielony sos (też wylizałam)
  • Spaghetti al ragu di tonno fresco
  • tortelli nadziewane ciecierzycą, rozmarynem i dorszem (JC zachwycony)
  • tonnareli z ziemniaków z sardelami
  • ravioli nadziewane pecorino i flaczkami po rzymsku
I tu się buntuję. Więcej przepisywać nie będę. Jestem głodna i daleko od Rzymu.
Podam jedynie adres: Open Colonna via MIlano 9A, Rzym, tel. 06 47822641, Strona internetowa (dla twardzieli): antonellocolonna.it

Le Mani in Pasta
via dei Genovesi 37
tel: 06 582-6017
www.lemaniinpasta.com (dopiero w budowie)

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.